DIDOFISC

UW VENNOOTSCHAP IN TOPCONDITIE

  • door: Didofisc
  • April 29, 2020
  • Categorie: Corona-update

Maatregelen voor je bedrijf in coronatijden


We weten niet hoe lang de corona crisis zal aanhouden.  Dat geeft onzekerheid mbt de toekomstige activiteit en financiële situatie van de onderneming.  Ondertussen lopen (minstens een deel ) van de kosten door.   Als dan tegelijk de omzet wegvalt of daalt, dan bestaat het risico dat je bedrijf cash gaat verbranden.  Maw je verliest geld ipv te winnen.  Welke maatregelen nemen we dan best om de crisis door te komen en vooral om na de crisis snel terug op niveau te zijn : 

  • Hou zoveel als mogelijk cash aan zodat je later de middelen hebt om de activiteit te herstarten na de crisis
  • Betaal zo weinig mogelijk aan de overheid (btw, vennootschapsbelasting, sociale bijdragen enz…) , de overheid geeft trouwens uitstel van betaling.  Gelden die naar de overheid gaan op dit ogenblik, krijg je niet terug als je het later moeilijk hebt.  Doe geen voorafbetalingen vennootschapsbelasting, je weet immers niet hoeveel winst je nog kan maken dit jaar.  Er is trouwens later op het jaar als je meer zicht hebt op de situatie nog tijd genoeg om de voorafbetaling te regelen.
  • Neem zoveel als mogelijk bestaande kredietlijnen op bij de bank , de intrestkost is immers heel laag.  Vraag uitstel van terugbetaling voor je bedrijfskredieten bij je bank.  
  • Vraag overheidsondersteuning aan indien mogelijk voor uw situatie.   Zorg zo veel als mogelijk voor schriftelijke bewijzen van de stopzetting of onderbreking.   Vroeg of laat komen er misschien controles op de overheidsuitkeringen, je bent best goed voorzien van bewijsmateriaal.
  • Voor de visionairen onder ons, het is nu het moment om te investeren.  Hoe erg de crisis het ook lijkt op dit moment, vroeg of laat herneemt de economie.  De activiteiten draaien nu op een lager toerental, het moment om je processen onder loep te nemen en eens te kijken wat efficiënter kan.  Bovendien is de kans groot dat ook je leverancier wat meer tijd voor jou heeft nu.
Didofisc Logo
Terwijl u zich concentreert op uw klanten, zorgen wij voor uw boekhouding, uw fiscale aangiften en de optimalisatie van uw fiscale positie